להאזנה:
דלקת קרום המוח (מנינגיטיס, Meningitis) הינה מחלה דלקתית הפוגעת בקרומים הרכים שעוטפים את מערכת העצבים המרכזית – המוח וחוט השדרה. המחלה פוגעת בדרך כלל בילדים, בני נוער או אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת עקב מחלה כרונית.
קיימים 2 סוגים של המחלה, בהתאם לסוג מחולל הדלקת:
- דלקת קרום המוח הנגיפית – הסוג הנפוץ יותר והפחות חמור של המחלה, לרוב חולפת מעצמה. מנינגיטיס זה יכול להתפתח בכל גיל, אך נפוץ יותר בתינוקות ובילדים. שיעור המחלה הגבוה ביותר הוא בתינוקות עד גיל שנה, שכן מערכת החיסון שלהם איננה בשלה עדיין ולכן הם הכי מועדים להפגע. לעיתים קרובות הדלקת פוגעת גם ברקמת המוח עצמה, במקרים אלו המחלה תקרא מנינגואנצפליטיס. כנגד רוב הוירוסים העלולים לגרום למנינגיטיס קיימים קיום חיסונים (אבעבועות רוח, חצבת, חזרת, אדמת, שיתוק ילידם ועוד), לכן הוירוסים הנפוצים ביותר שעדיין גורמים למחלה הם וירוסי המעיים ווירוס ההרפס.
- דלקת קרום המוח החיידקית – סוג המחלה הקשה יותר מבין השתיים, ועלול אף להוביל למוות. החיידקים השכיחים ביותר שגורמים למחלה הם:
- מנינגוקוק – נמצא באופן רגיל בלוע של כחמישית מהילדים. מסיבה לא ידועה עלול להיהפך לאלים, ולגרום לזיהום נרחב ומפושט המתפתח במהירות. תוצאות הזיהום יכולות להיות חמורות ביותר – החל מפגיעה מוחית פרמננטית, כמו פירכוסים, שיתוק, פיגור שכלי וכלה במוות. חיידק זה מהווה את הגורם המרכזי למנינגיטיס בקרב ילדים בני שנתיים ועד גיל 18, בעיקר באביב ובחורף. החיסון הקיים כיום בשוק אינו יעיל כנגד זני החיידק הנמצאים בארץ. הוא ניתן כטיפול מניעתי לחולים עם מערכת חיסון מוחלשת או לחולים הנוסעים לאזורים בהם נפוצים זני החיידקים הרלוונטיים.
- פנוימוקוק – חיידק זה גורם בדרך כלל לדלקות אוזניים ולדלקות ריאה. קיים חיסון יעיל כנגדו, אשר הוריד משמעותית את שיעורי המנינגיטיס.
- המופילוס אינפלואנזה – גורם לדלקת קרום המוח בעיקר בתינוקות בני חצי שנה עד תשעה חודשים. החיסון כנגדו יעל מאד והוריד את שיעורי המחלה באופן משמעותי.
תסמיני דלקת קרום המוח החיידקית והויראלית דומים. ניתן להבחין בתסמינים הבאים בשני סוגי המחלה:
- חום וצמרמורות
- שינוי במצב ההכרה
- בחילות והקאות
- קשיון עורף
- כאבי ראש קשים
- רגישות לאור
- קוצר נשימה
איך נעשה אבחון דלקת בקרום המוח?
באמצעות בדיקת הניקור המותני, במהלכה דוגמים את נוזל עמוד שידרה. כמו כן, מתבצעות בדיקות נוספות, כגון:
- בדיקות דם
- צילום חזה
- דגימת נוזל השידרה עבור נוכחות גלוקוז, חלבון ומספר תאים
- תרביות מנוזל השידרה וזיהוי המחולל לפי צביעות ספציפיות
הטיפול בדלקת חיידקית של קרום המוח הוא אנטיביוטיקה. בנוסף, ניתן טיפול תומך בשני סוגי המחלה, כגון נוזלים. כאמור, מהלך המחלה של דלקת ויראלית של קרום המוח הינו קל יותר ובדרך כלל היא חולפת מעצמה תוך כשבועיים.
אבחנה וטיפול מוקדמים ככל הניתן קריטיים למניעת סיבוכים נוירולוגיים בלתי הפיכים.
עילות אפשריות להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית במקרה של דלקת בקרום המוח:
- רשלנות באבחון רפואי – אבחנה מבדלת מצומצמת שלא כללה את האפשרות של מנינגיטיס, למרות הופעת תסמינים מחשידים.
- אי ביצוע בירור מקיף הנחוץ לאבחנה
- רשלנות בביצוע ניקור מותני
- פענוח שגוי של הבדיקות
- אי הפניה להמשך בירור וטיפול בבית חולים בעקבות סימנים המחשידים למנינגיטיס
במידה וקיים חשש לרשלנות רפואית באבחון דלקת קרום המוח או בטיפולה, יש לפנות לעורך דין המתמחה בתביעות של רשלנות רפואית. המידע הרפואי הרלוונטי יוצג לרופא מומחה לחוות דעת שניה. במידה ויקבע כי אכן הייתה רשלנות רפואית, תוגש תביעה לבית המשפט. סכום הפיצויים נקבע לפי מידת הנזק שנגרם בעקבות האבחון או הטיפול הרשלני ויכול להגיע לסכומים גבוהים.