חיפוש
לוגו עם הטקסט: "חותם אמינות"

יפוי כוח מתמשך

בעבר הלא רחוק, כאשר אדם היה מאבד את הכשירות לניהול ענייניו הפרטיים, האפשרות היחידה במקרים אלו הייתה מינוי אפוטרופוס. אך תהליך מינויו של האפוטרופוס היה מסורבל, לקח זמן רב ומעל הכל לא סיפק חופש בחירה בדעה צלולה לגבי זהות האדם הממונה.

הדברים לקחו תפנית חיובית בנושא בשנת 2016, אז בוצע תיקון לחוק הכשרות המשפטית שהכניס לחיינו את הטופס המשפטי שחשוב שכל אחת ואחד יכירו – ייפוי כח מתמשך.

כל מה שחשוב לדעת על הטופס, על אופן עריכתו, דרכי הגשתו והפעלתו, במאמר שלפניכם.

הפקדת יפוי כוח מתמשך

מהו יפוי כוח מתמשך?

ניתן לומר שהמסמך המשפטי שמהווה את החלופה או האלטרנטיבה האפשרית למינוי אפוטרופוס, הוא יפוי כוח מתמשך. מטרתו של מסמך זה היא להקנות לכל אזרח בגיר במדינת ישראל את האפשרות למנות ולקבוע את זהותו של האדם שיקבל עבורו את החלטות, במידה של אובדן היכולת לקבל כאלו. בכך, המסמך נותן לכל אדם בעודו צלול ובריא להסמיך אדם אחר כאחד שיהיה רשאי משפטית לקבל לגביו החלטות בעניינים רפואיים, חומריים, ואישיים אחרים.

אנחנו מכירים היטב את תחום הצוואות והירושות ויודעים שבשלב כלשהו, רצוי שכולנו נכין צוואה מסודרת בעזרת עורך דין אשר תשקף באופן מדויק את רצונותינו לאחר לכתנו מהעולם.

אך רובנו מכירים פחות את הנושא החשוב של ייפוי הכוח המתמשך, שיש המגדירים אותו גם כמעין הנחיות מוקדמות. הממנה, יכול לקבוע ולהגדיר באילו נושאים בדיוק יהיה למיופה הכח את הזכות בקבלת ההחלטות, האם זה יהיה רק בנושא מסוים ותחת אילו תנאים.  

צרו איתנו קשר

עריכת יפוי כוח מתמשך

עריכתו של הייפוי אפשרית רק לאדם בוגר מעל גיל 18 שהינו תושב ישראל. על מנת שהמסמך יקבל תוקף משפטי ויהיה קביל מבחינה חוקית, הוא חייב להיערך בליווי עורך דין אשר עבר הכשרה מיוחדת לכך ושלא מחזיק בשום צד אישי בעניין. כאמור, המסמך יכול להכיל הסדרה של נושאים רפואיים, נושאים כלכליים, חלק מאותם נושאים או הסדרה לגבי כולם.

 

חשוב לציין שעריכת המסמך אינה חייבת או מיועדת להיערך בגיל השלישי, בזמן מחלה או במקרים בהם מסתמן הסוף הבלתי נמנע.

עריכת יפוי כוח מתמשך אפשרית ואף מיועדת לכל אדם בריא, על מנת שיוכל להחליט דווקא מתוך צלילות הדעת והיגיון בריא על זהות מיופה כח ועל הנושאים בהם יוכל לקבל החלטות בעניינו.

ניתן למנות למיופה כח כל אחד שעומד בתנאי הסף הבאים:

  • אדם פרטי
  • מעל גיל 18
  • שאינו ממונה כמיופה כח ליותר מ-3 שונים (למעט בני משפחה)
  • שלא הוכרז כפושט רגל
  • שאינו עורך הדין העורך את המסמך
  • שלא נכנס בעצמו לתהליך של יפוי כוח מתמשך או מינוי אפוטרופוס

 

האם ניתן להגיש יפוי כח מתמשך מקוון?

את עריכת המסמך, יכול לבצע כאמור רק עורך דין אשר עבר הכשרה מיוחדת על ידי משרד האפוטרופוס הכללי. חשוב לדעת שניתן לעשות את התהליך גם באופן מקוון, משמעות הדבר היא שעורך הדין המוסמך יכול לערוך את המסמך ואף להגיש אותו בצורה מקוונת באתר האינטרנט הממשלתי הייעודי.

 

הפעלת יפוי כוח מתמשך

כניסתו לתוקף או הפעלתו של ייפוי הכח המתמשך, תתרחש במצבים הבאים:

  • בזמן שהאדם הממנה מאבד את יכולת ההבנה הבסיסית בעניינו, למשל ברגע שאינו מסוגל עוד להבין אחד מהנושאים אשר עליהם סוכמו במסמך.
  • בזמן שתנאים מסוימים אשר נקבעו מבשילים. כלומר, אם למשל נקבע במסמך שברגע שהאדם הממנה מגיע למצב בו הוא צריך להתאשפז מסיבה מסוימות – אז אותו האשפוז יהיה הפעלתו של המסמך.

עם זאת, המסמך לא יכול להיכנס לתוקף על פי החלטתו הבלעדית של הממונה ובאם אין הוראות מפורשות לגבי מועד כניסת המסמך לתוקף, תידרש לרוב חוות דעת רפואית לגבי מצבו של הממנה לצורך דיוק מועד כניסתו לתוקף של המסמך.  

מילוי של טופס יפוי כוח מתמשך

הפקדת יפוי כוח מתמשך

לאחר עריכתו של המסמך ולאחר שהוא מוסכם על כל הצדדים, נערך על ידי עורך דין מוסמך וחתום על ידי הממנה והממונה, עורך הדין יגיש את המסמך לאפוטרופוס הכללי, בצורה מקוונת ובאמצעות כרטיס חכם המאפשר גישה למערכת האלקטרונית השייכת למשרד המשפטים. אי הפקדתו של המסמך או הפקדתו בצורה אחרת שאינה קבילה חוקית, לא תאפשר את הפעלתו של המסמך מבחינת החוק בעתיד.

 

לאחר הפקדת המסמך, בודק אותו משרד האפוטרופוס הראשי על מנת לאשר אותו. מרגע אישורו ועד הרגע בו יכנס לתוקף, מקבל הממנה תזכורת לגבי האפשרות לשינוי או עדכון המסמך מכל סיבה ועל פי שיקול דעתו בלבד, אחת לשלוש שנים.

 

מה כולל טופס ייפוי כוח מתמשך?

הטופס יכלול את הנושאים השונים, בהם ירצה הממנה שיפעל הממונה בשמו, תחת אילו תנאים ומתי בדיוק יכול המסמך להיכנס לתוקף משפטי. כמו כן, ניתן לקבוע מועד פקיעת תוקף למסמך, לכלול הנחיות מקדימות לתקופה בה לא יוכל להחליט עבור עצמו ופרטים נוספים בעיקר בנושאים הבאים:

 

  • רפואי – שיטות טיפול, ניתוחים, תרופות, אשפוזים, רופאים ספציפיים, בתי חולים, מימון הטיפולים הרפואיים ועוד.
  • אישי – מגורים, מטפל זר, ביגוד מסוים, צרכים מיוחדים, בקשות אישיות ועוד.
  • רכוש – ניהול נכסים, ניהול עסקים, רכבים, נדל"ן, תרומות, חשבונות בנק, חובות, חסכונות ועוד.

 

הקשר לביטוח סיעודי ומקרי רשלנות רפואית – אתם חייבים עורך דין שמבין בשני התחומים.

כולנו כבר הספקנו להבין שהחיים יכולים תמיד להפתיע אותנו ולזמן לנו זמנים שאף אחד לא חשב שיגיעו. מגפות, מלחמות, תאונות ומצבים לא נעימים נוספים יכולים להגיע לפתח דלתו של כל אחת ואחד מאיתנו ואולי אף יצריכו התמודדות עם מקרים של רשלנות רפואית.

 

עורך דין יפוי כוח מתמשך אמנם זמין עבור אגם בגיר בכל שלב לעריכת המסמך, אך גם במידה שלא השקענו את המחשבה והזמן לעריכה והפקדה של המסמך החשוב לפני הגעה לגיל מבוגר, כמובן שניתן ליישם אותו כל עוד המצב הרפואי וצלילות הדעת מאפשרים זאת.

 

פעמים רבות, הביטוח הסיעודי יכול לכלול את מינויו של מיופה הכח. כך בעת עזרה וקבלת ליווי מגורם מקצועי כמו עורך דין רשלנות רפואית למימוש זכויות רפואיות, תוכלו בעזרתו לערוך וגם לדאוג להפעלת יפוי כוח מתמשך במידת הצורך ובכך להסמיך אדם לדאוג לכם בזמן שאתם לא תוכלו לעשות כן בעצמכם.

 

איך בוחרים עורך דין המתמחה בתחום?

בעת בחירת עורך דין יפוי כוח מתמשך לעריכת המסמך, זכרו שלמסמך זה יש משקל רב והוא מעניק זכויות נרחבות מרגע שיכנס לתוקפו ועל פי המוגדר במסמך, לממונה. את המסמך כאמור ניתן לעשות ולערוך רק אצל עורך דין שמוכשר ומוסמך לכך, לכן הדבר הראשון שחשוב לוודא בעת הבחירה הוא שאכן קיימת הסמכה שכזו.

 

אך מעבר לכך, אנחנו רוצים להתחבר לעורך הדין באיזושהי רמה ואף לסמוך עליו מבחינה מקצועית ואתית. לכן מעבר לבדיקה הרצויה של המלצות, ביקורות ותיקים קודמים בניהולו, כדאי שנדבר או ניפגש עם עורך הדין בטרם עריכת המסמך, על מנת לוודא שהכימיה התקשורתית הבסיסית קיימת.

 

משרד עורכי הדין דוד פייל ושות', מעסיק מעל 30 עורכי דין מקצועיים ואיכותיים בתחומי נזקי הגוף, רשלנות רפואית, מימוש זכויות רפואיות, עריכת מסמכים משפטיים וליווי משפטי בנושאים שונים.

אינכם צריכים לבחור אף עורך דין לפני ייעוץ ראשוני, לכן אצל דוד פייל תוכלו לקבל את אותו ייעוץ ראשוני וחשוב ללא כל התחייבות ואף לקבוע פגישת אונליין במועד שנוח ומסתדר לכם.

לשיתוף לחצו:

על אף שאנו עושים מאמץ לפרסם תוכן עדכני ומדויק יובהר כי האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. בנוסף, יש לקחת בחשבון שמידע משפטי מטבעו עשוי להתעדכן ולהשתנות. העושה שימוש באמור, עושה כן על דעת עצמו ובאחריותו בלבד.

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
עומר טל

צריכים ייעוץ מקצועי ? אנחנו כאן בשבילכם