להאזנה:
רשלנות רפואית – גרימת מום הספינה ביפידה
ספינה ביפידה, שדרה שסועה, הינו מום מולד המתפתח בחודש הראשון להריון. פגם זה מתבטא בהיווצרות פתח בחוליה אחת או יותר, ובבלט של עצבים מחוט השדרה דרך פתח זה. ספינה ביפידה עלולה לגרום לפגיעה מוטורית ותחושתית חמורה בכל האיברים המקבלים עצבוב מהעצבים הבולטים מהפגם ומטה.
עמוד השדרה הוא מבנה גרמי שלאורכו עוברת תעלה עם חוט השדרה – צבר של רקמה עצבית המעבירה אותות למוח ומהמוח לשרירים. מבנים אלו מתפתחים בחודש הראשון להריון ממבנה שנקרא הצינור העצבי (neural tube). תקינות התפתחות הצינור העצבי תלויה במספר גורמים, וביניהם רמה תקינה של חומצה פולית וויטמין B12.
היות ומדובר בפגם בלתי הפיך, ישנה הנחיה של משרד הבריאות ליטול תוסף של חומצה פולית לכל אישה בגיל הפיריון. במקרה בו האישה לא נוטלת באופן קבוע את התוסף, ההמלצה היא להתחיל לצרוך אותו שלושה חודשים בטרם התכנון להכנס להריון.
קיימים שלושה סוגים של ספינה ביפידה:
- Spina bifida occulta – שדרה שסועה נסתרת. הסוג הקל ביותר, עם פתח קטן מאד המצופה בעור. ייתכנו סימנים על פני העור מעל הפתח שירמזו על הפגם, כמו הצטברות שומנית, גומת חן, שיער או שינוי בצבע העור. לרוב אין תסמינים ואין צורך בטיפול. עלולות להיות הפרעות בשלפוחית השתן או עקמת בגב.
- Spina bifida meningocele – שדרה שסועה עם בליטה של קרומי המוח. הסוג הנדיר ביותר. קרומי המוח המצפים את עצבי חוט השדרה בולטים מבעד לפתח. אמנם אין פגיעה במערכת העצבים, אך יכולות להיות הפרעות בתפקוד המעי ושלפוחית השתן. הטיפול במקרה זה כולל הסרה של הקרומים בניתוח.
- Myelomeningocele – שדרה שסועה עם בליטה של חוט השדרה. הסוג הקשה ביותר. הפתח בעמוד השדרה מערב מספר חוליות. נוצר שק בגבו של היילוד הכולל את חוט השדרה ובמקרים מסויימים גם את הקרומים המצפים אותו. במקרה בו עצבי חוט השדרה נותרים חשופים ללא הקרומים, הם חשופים לזיהומים רבים שעלולים להיות קטלניים.
הסימפטומים העיקריים של ילדים עם ספינה ביפידה כוללים:
- שיתוק חלקי או מלא של הגפיים התחתונות.
- אי שליטה במתן שתן ו\או צואה.
- איבוד תחושה בעור.
- בעיות התפתחות
- הפרעות למידה ופיגור
במקרים רבים ישנו קשר לתופעה נוספת הנקראת הידרוצפלוס – בעיה בניקוז הנוזלים העודפים מחוט השדרה ומהמוח. דבר זה מחייב התקנת צינורית שתפקידה לנקז את עודפי הנוזלים, לרוב לחלל הבטני.
ספינה ביפידה הינו פגם הניתן לאיבחון בשלבים מוקדמים בהריון באמצעות בדיקת אולטראסאונד. חשיבות האבחון המוקדם הוא במתן האופציה להורים לעתיד להחליט בדבר גורלו של העובר. במקרים מסויימים ניתן אף לתקן את הפגם כירורגית במהלך ההריון או מיד לאחר הלידה. עם זאת, הליך זה לא מביא להעלמות מוחלטת של התסמינים.
עילות אפשריות להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בהקשר של ספינה ביפידה:
- אי הנחיה בדבר נטילת תוסף של חומצה פולית בטר הכניסה להריון, בהתאם להנחיות של משרד הבריאות או במילים אחרות רשלנות רפואית.
- חוסר אבחון בהתאם לסדרת הבדיקות המקדימות במהלך ההריון: חלבון עוברי, אולטראסאונד ועוד.
- טיפול או מעקב רשלני במחלה מצד הצוות הרפואי והשיקומי: נוירולוגי, אורתופדי, נוירוכירורגי, שיקומי, אורולוגי ועוד, העלול לגרום לסיבוכים משנייים.
במידה וקיים חשש לרשלנות רפואית באבחון או בטיפול של ספינה ביפידה, יש לפנות לעורך דין המתמחה בתביעות של רשלנות רפואית. המידע הרפואי הרלוונטי יוצג לרופא מומחה לחוות דעת שניה. במידה ויקבע כי אכן הייתה רשלנות רפואית, תוגש תביעה לבית המשפט. סכום הפיצויים נקבע לפי מידת הנזק שנגרם בעקבות האבחון או הטיפול הרשלני ויכול להגיע לסכומים גבוהים.