איחור באבחון סרטן השחלות, ניתוח מיותר ו/או טיפול שגוי בסוג הסרטן, מהווים עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית. אם חלית במחלה ואת סבורה שיש דופי בבדיקות שעברת או בסוג הטיפול שקיבלת, חשוב להבין שקיימת חשיבות רבה במתן טיפול מתאים במועד ולפני התגברות המחלה – גילוי מאוחר גורם להתפשטות המחלה ולהיווצרות גרורות או גידולים משניים באזורים שונים.
משרד הבריאות קבע שורה של בדיקות סקר תקופתיות לצורך איתור סוגי סרטן שונים מבעוד מועד, במיוחד אצל קבוצות עם רקע תורשתי של המחלה, קיימת חשיבות רבה לגילוי המוקדם במקרים מסוג זה, שבהם נדרשים טיפולים אגרסיביים, לעומת טיפולים שהיו מתבצעים אילו המחלה הייתה מתגלה במועד, ומכאן, יכולה להתגבש בידי החולה עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית.
סרטן השחלות – רשלנות רפואית במהלך התפתחות המחלה וגורמיה
סרטן השחלות הוא הסרטן החמישי הנפוץ אצל נשים והגורם הראשון לתמותה מסרטן. גידול בשחלות גורם להתנהגות לא תקינה של חלק מתאי השחלה, בהתרבות תאים ובשליחת גרורות, העלולות לפגוע ברקמות אחרות בגוף.
תסמינים ואבחון
הסימנים הראשוניים למחלה יכולים לבוא לידי ביטוי בתחושת איבוד תיאבון, בחילות, אי נוחות בבטן, גזים, עליות או ירידות במשקל. עם זאת, אצל רוב החולות בסרטן זה התסמינים אינם מתגלים במשך תקופה ארוכה.
בדיקות סקר מוקדמות לאיתור סרטן השחלות הן מעט מורכבות בפענוח תוצאותיהן. הכלים הקיימים כיום הם: סריקת אולטרסאונד, סריקת CT, צפייה בשחלות בעזרת לפרוסקופ, בדיקות דם הכוללות תפקודי כבד וכליה, ומדידת רמת החלבון CA-125 בדם. יחד עם זאת, דרגת הרגישות והסגוליות של בדיקות אלה אינן מספיקות, ולכן לא נוטים להמליץ על ביצוען במסגרת סקר בריאות תקופתי לכל אוכלוסיית הנשים.
גורמים לסרטן השחלות
סרטן השחלות יכול להיגרם ממספר גורמים, בהם גורמים גנטיים, הורמונליים וסביבתיים. נשים בעלות רקע משפחתי של סרטן שחלות או סרטן שד, נחשבות לקבוצת סיכון גבוהה יותר, כאשר גנים מסוימים כמו BRCA1 ו-BRCA2 עשויים להעלות את הסיכון להתפתחות המחלה. גורמים נוספים יכולים לכלול שינויים הורמונליים במהלך חיי האישה, גיל מוקדם של תחילת מחזור חודשי או גיל מאוחר של גיל המעבר.
סוגי סרטן השחלות
רוב מקרי סרטן השחלות שייכים לסוג הנקרא סרטן אפיתליאלי. סרטן אפיתליאלי בשחלות משמעו שהסרטן החל להתפתח בתאים המכסים את פני שטח השחלה. קיימים מספר סוגים של סרטן אפיתליאלי בשחלות: סרטן נסיובי (serous), סרטן רירני (mucinous), סרטן דמוי רירית הרחם (endometrioid), תאים צלולים (clear cell) וסרטן בלתי ממוין או בלתי מסווג (undifferentiated). בנוסף, קיימים סוגים פחות נפוצים של סרטן השחלות, כגון גידולים של תאי נבט, גידולים מפרישי הורמונים כמו גרנולוזה וטקה, וסרקומות.
טיפול בסרטן השחלות
יש לבצע ניתוח שמטרתו לכרות, ככל הניתן, את המסה הגידולית שהתפתחה בגוף. הניתוח נועד להוציא את הגידול או את הגידולים שנמצאים בשחלות ולהפחית את כמות הסרטן בגוף. בהמשך או במקביל לניתוח, יש להעניק טיפול כימותרפי, שמטרתו להרוס את התאים הסרטניים שנותרו בגוף לאחר הניתוח. טיפול כימותרפי כולל מתן תרופות כימיות חזקות שפוגעות בתאים סרטניים אך גם בתאים בריאים, ולכן עלולה להיות לו השפעה משמעותית על מצב הבריאות הכללי של המטופלת.
במקרים מסוימים, כאשר המחלה מתגלה בשלב מאוחר, יש צורך גם בטיפול קרינתי במטרה לחסל תאים סרטניים שנשארו בגוף, ולא תמיד ניתן להוציאם בניתוח. טיפול זה יכול להקנות טיפול נוסף למיקום מדויק של הגידול, אך גם יש לו תופעות לוואי אפשריות שיכולות להשפיע על איכות החיים.
השלכות הגילוי המאוחר על הטיפול
כאשר סרטן השחלות מתגלה מאוחר, המצב יכול להחמיר ולדרוש טיפולים אגרסיביים יותר, שמקשים על הגוף להתמודד איתם. גילוי מאוחר משמעותו שהסרטן כבר התפשט וייתכן שהוא גרם להיווצרות גרורות באזורים שונים בגוף, דבר שמוביל לטיפולים נרחבים ומסובכים יותר.
השלכות הטיפולים המאוחרים נוגעות לא רק ליעילותם בהשגת ריפוי, אלא גם להשפעה על איכות חיי המטופלת. טיפולים כימותרפיים מאוחרים יכולים לגרום לתופעות לוואי חמורות יותר כמו ירידה חדה במערכת החיסון, תופעות לוואי גופניות כמו בחילות, הקאות, ירידה במשקל, חולשה קיצונית, והשפעות נפשיות כמו דיכאון וחרדה. הטיפול הקרינתי יכול להוביל לנזק ברקמות בריאות ולבעיות נוספות כמו עייפות, כאבים מקומיים ותגובות עוריות.
נוסף על כך, טיפול בשלב מאוחר יכול לשנות את הצורך בטיפולים נוספים ואגרסיביים יותר כמו השתלת תאי דם או תרופות חזקות במיוחד, שמעמיסות על הגוף ומדרדרות את מצב הבריאות הכללי של המטופלת. כל אלה משפיעים עמוקות על חיי היום יום, כולל השפעה על תפקוד פיזי, מצב רגשי, והצורך בתמיכה רפואית מתמשכת.
תביעת רשלנות רפואית בסרטן השחלות
רשלנות רפואית מתייחסת למצב שבו שירותים רפואיים ניתנים בניגוד לנורמות המקובלות וברמת הזהירות הסבירה. במקרים כאלה, המטופל עלול להיתקל באבחון שגוי, טיפול לא מתאים או טיפול שאיחר להגיע, מה שמוביל להחמרת מצבו הבריאותי. תביעות בגין רשלנות רפואית משויכות לתחום שבו קיימת מומחיות לעורך דין נזיקין ונדרשת הוכחה שהתנהגות הרופא או הצוות הרפואי הייתה רשלנית וסטתה מהסטנדרטים המקובלים של טיפול רפואי.
ישנם מספר גורמים שיכולים להעיד על רשלנות רפואית במקרה של סרטן השחלות:
איחור באבחון – רשלנות רפואית באבחון סרטן השחלות אם הסרטן לא אובחן בזמן המתאים, והשיהוי גרם להחמרת המצב הרפואי של המטופלת.
אבחון שגוי – כאשר האבחון אינו תואם את תוצאות הבדיקות או סימני המחלה, מה שיכול להוביל לטיפול שאינו מתאים.
טיפול לקוי – טיפול שאינו עונה על הצרכים הספציפיים של המטופלת, או שזוהה בו חוסר מקצועיות, כמו טיפול שגוי או מיותר.
כיצד יש להתמודד עם חשד לרשלנות רפואית?
אם יש לך חשד כי נגרמה רשלנות רפואית במהלך אבחון או טיפול בסרטן השחלות, יש לפעול בכמה צעדים:
- אספי את כל התיעוד הרפואי שלך, כולל תוצאות בדיקות, תכתובות עם רופאים, ודיווחים על טיפולים שניתנו.
- פני לרופא מומחה בתחום הסרטן או בתחום הרלוונטי על מנת לקבל חוות דעת שנייה, הוא יוכל להעריך האם הטיפול שניתן היה בהתאם לסטנדרטים המקובלים ומה היו האפשרויות שעמדו לרשות הרופא המטפל.
- התייעצי עם עורך דין שמתמחה ברשלנות רפואית – עורך הדין יוכל לייעץ לך על האפשרויות המשפטיות העומדות לרשותך, לבדוק אם קיימת עילה לתביעה ולסייע לך בהגשתה.
- שמרי תיעוד על כל נזק שנגרם בעקבות הרשלנות, כולל נזק רפואי, הוצאות נוספות והשפעה על איכות חייך – תיעוד זה חשוב להוכחת הקשר בין הרשלנות לנזק שנגרם.
תהליך הגשת התביעה יכול להיות מורכב ודורש הכנה יסודית, התייעצות עם עורך דין רשלנות רפואית מהתחום תסייע לך לנהל את התביעה בצורה מקצועית ולהגדיל את הסיכוי לקבלת פיצויים בגין הנזק שנגרם לך.