צלצלו עכשיו: 03-915-8400

חיפוש
רשלנות רפואית לוגו
לוגו עם הטקסט: "חותם אמינות"

רשלנות רפואית שגרמה לזיהום קשה

להאזנה:

 

אלפי חולים מתים מדי שנה בישראל בעקבות הידבקות בחיידקים והיווצרות זיהום במהלך אשפוזם בבית חולים, או במוסדות סיעודיים ואף בבתי אבות.  במרבית המקרים, מצב זה נגרם בעקבות חוסר הקפדה על כללי ההיגיינה של הצוות הרפואי, או המטפלים, או חוסר הקפדה על רמת הסטריליזציה הדרושה לציוד הרפואי. האוכלוסיות הנמצאות ברמת סיכון גבוהה להידבקות ולזיהומים כוללות  אנשים שמערכת החיסון שלהם אינה חזקה במיוחד – קשישים וילדים, נשים בהריון, חולים אונקולוגיים, מטופלים לאחר ניתוח וכן הלאה.

מדי יום מתבצעים בישראל אלפי טיפולים רפואיים, ביניהם ניתוחים, טיפולים כירורגיים מסוגים שונים, ופרוצדורות רפואיות נוספות, העלולות לחשוף את המטופלים לזיהומים, או להידבקות במחלות שונות. אחד הגורמים למצב, שבו סכנת הזיהום וההידבקות אינה מטופלת כראוי היא העמידות שמפתחים החיידקים השונים לתרופות כמו אנטיביוטיקה, מה שמקשה על הצוות הרפואי לאתר את הבעיה ולטפל בה כראוי.

 

סוגי זיהום חיידקי נפוצים בבתי חולים בישראל

  • חיידק המרסה (Methycillin Resistant Staphylococcs Aureus-MRSA , שהוא סוג של סטרפטוקוקוס – חיידק המצוי על פני העור ועמיד בפני רוב סוגי האנטיביוטיקה. לכן הוא מסכן חולים המאושפזים בבתי חולים. מליוני אנשים נושאים את החיידק הזה על גופם, אך רק במקרים מסויימים הוא מתפרץ ויכול לגרום למוות. חיידק זה נחשב אלים ועל פי הערכות, ברחבי ארצות הברית, מת כל שעה אדם אחד כתוצאה מהפגיעה שלו.
  • חיידק האצינטובקטר (Acinetobacter) – למצא בעיקר בבתי חולים ופוגע בעיקר בחולים המאושפזים לפרקי זמן ארוכים. החיידק עלול להתמקם במערכת הנשימה, או בדרכי השתן, או במערכת הדם של החולה ולגרום להיווצרות זיהומים, כמו למשל דלקת ריאות, או דלקת בדרכי השתן, או אף אלח דם (ספסיס), שהוא מצב מסכן חיים. זהו חיידק עמיד לרוב סוגי האנטיביוטיקה, אך יש עוד כמה סוגים שהוכחו כיעילים נגדו.
  • חיידק הקלבסיאלה פנאומוניה (KPC-Klebsiella Pneumoniae) – עמיד בפני כל סוגי האנטיביוטיקה הקיימים, מתמקם במעיים ועשוי לגרום לדלקת ריאות קשה, או לזיהומים קשים בדם.
רשלנות רפואית שגרמה לזיהום קשה
רשלנות רפואית שגרמה לזיהום קשה

החיידקים הללו הם חיידקים שנמצאים באורח קבע בבתי אבות, בתי חולים ומוסדות סיעודיים שונים ומי שסובלים מהם בעיקר, הם חולים שמערכת החיסון שלהם אינה במיטבה.

 

מתי בכל זאת נחשבת הידבקות לתוצאה של רשלנות רפואית?

במידה והחולה נדבק בזיהום בעקבות אי הקפדה על כללי ההיגיינה במחלקת טיפול נמרץ למשל, הכוללים שימוש בכפפות חד פעמיות, רחיצת ידיים בסבון מחטא, עיקור הציוד הרפואי לפני כל בדיקה וכן הלאה.

כמו כן, עשוי זיהום להתפשט בעקבות החלטה שגויה שלא להעביר את המטופל הלוקה בזיהום לחדר מבודד, או חוסר הקפדה על סטריליזציה של ציוד רפואי, כמו למשל בעת מתן עירוי דם, או החדרת מחטים לצורך בדיקות דם.

מצבים כאלה עשויים לגרום להדבקה של חולים נוספים, כאשר המטפל מעביר על גופו את החיידק אל המטופלים האחרים. התנהגות כזו מוגדרת כרשלנות רפואית ואי שמירה על זכויות החולה.

 

כיצד מתבצע תהליך התביעה בגין רשלנות רפואית במקרה של זיהום?

קודם כל צריך לבדוק שאכן נגרם למטופל נזק שהוא בלתי הפיך ו/או כזה שגרם להפסדי הכנסות משמעותיים.

כדי לטפל בתביעה בגין רשלנות רפואית שגרמה לזיהום קשה, דרושים מומחים בעלי ניסיון, שיבדקו היטב את איכות הטיפול שניתן למטופל, כמו גם את סוג הזיהום הספציפי ממנו סבל ולבדוק אם הטיפול הרפואי הדרוש והנהוג, הוא אכן סוג הטיפול שקיבל המטופל.

יש לנסח בכתב התביעה את מסקנות המומחה הרפואי, המתמחה בתביעות רשלנות רפואית ורק אז ניתן יהיה להגיש תביעה בבית המשפט.

  • כדי להוכיח שהחולה נדבק בעקבות רשלנות רפואית, התובע יידרש לבסס את טענתו על חוות דעת של מומחה רפואי רלוונטי, המבוססת על המסמכים הרפואיים שתיעדו את המקרה: תיק רפואי, גיליון אשפוז, צילומי רנטגן וכן הלאה. ישנה חשיבות רבה לאיסוף יסודי של כל המסמכים הרלוונטיים שהתקבלו מבית החולים בעת הטיפול וכן מסמכים שנשמרו על פי חוק בבית החולים ומתעדים את כל מהלך הטיפול. המטופל זכאי לדרוש את המסמכים הללו מבית החולים ואילו בית החולים, או המוסד הרפואי, זכאי לדרוש תשלום עבור מתן מסמכים אלה למטופל.
  • מומחה רלוונטי לצורך העניין, עשוי להיות זיהומולוג, או מומחה לרפואה פנימית, או רופא מומחה לאיבר שנפגע מהזיהום – כמו למשל גסטרולוג במקרה של זיהום במערכת העיכול, גניקולוג במקרה של זיהום במערכת הרביה אצל אישה לאחר לידה, המטולוג למקרה של זיהום במערכת הדם וכן הלאה.
  • בחירת מומחה רפואי לצורך חוות הדעת החיונית להגשת התביעה, תיעשה לאחר התייעצות עם עורך דין המתמחה בהגשת תביעות בגין רשלנות רפואית.
  • על המומחה הרפואי מוטל לבסס את טענותיו על פי נסיבות המקרה – אם למשל מדובר ברשלנות בשלב האבחון הרפואי, שהובילה למתן טיפול שגוי, או טיפול מאוחר – המומחה יבדוק את המסמכים הרפואיים אל מול טענות המטופל ויקבע מתי היה המועד הרצוי למתן הטיפול, כדי למנוע את הידרדרות מצבו של המטופל. כך יוכל המומחה לחזק את הטענה, כי נפגעו סיכויי המטופל להחלים וגדלו סיכוייו להידבק בזיהום בעקבות העיכוב במתן הטיפול.
  • במידה והזיהום אובחן במהירות מתקבלת על הדעת, המומחה יצטרך לנסות להוכיח שהמטופל לא קיבל את הטיפול המתאים, כמו גם מעקב רפואי לאחר מתן הטיפול הראשוני. בכל אחד משלבי הטיפול – ייתכן שהתקיימה רשלנות רפואית ולכן תהיה עילה מוצדקת לתביעה.
  • אם חלילה המטופל נפטר בעקבות הטיפול הרשלני, יוכלו בני משפחתו להגיש את התביעה ואז המומחה יתבקש להוכיח שהיה קשר ישיר בין הטיפול הרשלני לבין המוות של המטופל.
  • בתום הכנת חוות הדעת הרפואית, יעביר המומחה את המסמכים לעורך הדין והאחרון יוכל להתחיל בהגשת התביעה.
  • בחירת בית המשפט המתאים להגשת התביעה תלויה בגובה הסכום הנדרש.
  • על תביעה בגין רשלנות רפואית חל חוק ההתיישנות וניתן להגישה עד 7 שנים מיום המקרה, כלומר מהיום שבו ניתן למטופל הטיפול הרפואי, שבגינו נגרם הנזק.
  • אם הנזק התגלה באיחור רב לאחר הטיפול – תקופת ההתיישנות תוארך ל-10 שנים.
  • אם התובע היה קטין בעת המקרה, תקופת ההתיישנות תתחיל מהיום שבו מלאו לו 18 שנים.כלומר עד גיל 25.
  • ייתכן שהתובע לא יסתפק בתביעה משפטית ויחליט להגיש תלונה גם למשרד הבריאות, או למחלקת פניות הציבור של בית החולים, או קופת החולים, כדי לוודא שינקטו צעדים כנגד המטפל, או המטפלים המואשמים ברשלנות.
  • במקרים רבים של תביעה בגין רשלנות רפואית, המקרה אינו מגיע כלל לידי דיון בבית המשפט ומסתיים בהסדרי פיצויים המוסכמים על שני הצדדים.

 

פיצויים בגין זיהום שנגרם בעקבות רשלנות רפואית

כאמור, זיהום קשה יכול לגרום לבעיות רפואיות קשות ואף למוות.

בכל אחד מהמקרים הללו, סכום הפיצויים שפסק בית המשפט תלוי בחומרת הנזק שנגרם לתובע בעקבות הטיפול הרשלני וכן בגובה ההוצאות וההפסדים שנגרמו לו בעקבות הפגיעה הרפואית:

  • במקרה של אובדן כושר עבודה בעקבות הזיהום, בית המשפט צפוי לפסוק לתובע פיצויים שיאפשרו לו לכלכל את עצמו ככל שיידרש.
  • במקרה של נזקים נלווים כמו נזקים נפשיים, המצריכים טיפול פסיכולוגי בתשלום, פגיעה רגשית, חברתית, פגיעה בזוגיות, או בשלמות המשפחה – בית המשפט נוהג לפסוק פיצויים שיסייעו לתובע להחזיר את חייו למסלולם התקין.
  • במקרה של מוות, או נזקים בלתי הפיכים בעקבות הזיהום, הפיצויים עשויים להגיע אף לסכומים של מיליוני שקלים.
  • בנוסף על אלה, בית המשפט עשוי לפסוק לטובת התובע גם את הוצאות המשפט ויהיה על הנתבעים לשלם גם אותן.

 

לסיכום

תביעה בגין רשלנות רפואית שגרמה לזיהום יכולה לספק נחמה קטנה למי שאיבדו את יקיריהם, או לשפר את איכות חיי הנפגע ומשפחתו ע"י סיפוק מענה כספי הולם לקבלת הטיפולים הדרושים לצורך שיקום המטופל – נפשית וגופנית וכן לפצות במעט על עוגמת הנפש, הסבל והכאב שנגרמו למטופל כתוצאה מהחמרה במצבו הרפואי.

לשיתוף לחצו:

על אף שאנו עושים מאמץ לפרסם תוכן עדכני ומדויק יובהר כי האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. בנוסף, יש לקחת בחשבון שמידע משפטי מטבעו עשוי להתעדכן ולהשתנות. העושה שימוש באמור, עושה כן על דעת עצמו ובאחריותו בלבד.

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
Array

צריכים ייעוץ מקצועי ? אנחנו כאן בשבילכם