צלצלו עכשיו: 03-915-8400

חיפוש
רשלנות רפואית לוגו
לוגו עם הטקסט: "חותם אמינות"

רשלנות רפואית בשבץ מוחי

להאזנה:

 

המוח הוא האיבר המסתורי ביותר בגוף האדם. משקלו בממוצע הוא בסך הכול 2-3 ק"ג, אך הוא מכיל בתוכו את מגוון האפשרויות ההופכות את גוף האדם לאנושי. מחשבות, זיכרונות, רגשות ואפילו הוראות לתנועות – כולם יוצאים מן האיבר המשמעותי הזה. למרות היכולות הרבות והחשיבות הברורה שלו עבור בני האדם, עולם הרפואה עדיין אינו יודע מספיק על האפשרויות

 

הטמונות בו וכיצד להפעיל אותן. ההערכה היא כי בעולם הנוירולוגיה יודעים רק כ-5% על תפקוד המוח והשאר עדיין לוט בערפל. אף על פי שלא מספיק מבינים את המוח, ברור לכולם כי כל פגיעה בו, ולו הקטנה ביותר, יכולה להיות הרסנית ולהשפיע על האדם לאורך שנים. מטופלים שעברו שבץ מוחי יכולים להיות הדוגמה החיה לכך, וזיהוי שגוי של המצב הוא בעל השלכות איומות – אך לפני שמדברים על זיהוי שגוי, רשלנות רפואית בשבץ מוחי ופגיעה מוחית – מה המושגים הללו בכלל אומרים לכם?

 

מוח

רשלנות רפואית בשבץ מוחי – מתחילים מהבסיס

מהו שבץ מוחי?

המצב הרפואי המכונה "שבץ מוחי" יכול להיקרא גם אירוע מוחי, ושניהם מדברים על אותו המצב. מבחינה רפואית, מדובר על סיטואציה בה האספקה הרציפה של דם אל המוח נפסקת מסיבה כלשהי. קיימים שני סוגים של שבץ מוחי – המורגי ואיסכמי. בשבץ המורגי נפסקת זרימת הדם התקינה בעקבות דימום מוגבר מחוץ לכלי הדם ולחץ על המוח. בשבץ איסכמי נפסקת זרימת הדם בעקבות קריש דם שנסע בעורקי המוח וחסם את נתיב הזרימה לגמרי. שני הסוגים הרסניים ומזיקים באותה המידה וחשוב לאתר את שניהם בזמן כדי למנוע את ההשלכות שיכולות להיות למוח ולגוף האדם בעקבותיהם.

 

חשיבות האיתור בזמן הנכון

חשוב להבין כי זהו אחד המצבים ברפואה בהם איתור בזמן הוא קריטי עבור המטופל. ההבדל שיכול להתבטא במספר שעות יכול להיות ההבדל בין חיים ומוות, בין שיתוק לשיקום. במידה ומדובר על שבץ איסכמי, שנחשב לנפוץ ביותר מבין השניים, יש אפשרות לתת תרופות ממיסות קרישים עד ארבע וחצי שעות מרגע החסימה ואז ניתן להמס את הקריש ולהתגבר עליו, לפעמים ללא תוצאות נראות לעין. במידה ומדובר על מספר רב יותר של שעות, ניתן להיכנס פנימה בצנתור מוחי ולפתוח את הסתימה בעורק או בווריד. את הפתיחה ניתן לבצע עד שמונה שעות מתחילת האירוע. לאחר מכן, גם פה, התוצאות יכולות להיות קשות ולא ניתן לחזות אותן.

רשלנות רפואית בשבץ מוחי
רשלנות רפואית בשבץ מוחי

סימנים אליהם יש לשים לב

חולשה בגפיים

המרכז השולט במוח על תנועות הגפיים והשליטה בהם יכול לאבד מפעילותו בעקבות שבץ מוחי. חוסר אספקת הדם למקום גורמת לתאים אלו להפסיק לפעול, ובמידה ואספקת הדם אינה מתחדשת בזמן, אזי תאים אלו ימותו והחולשה עלולה להפוך לשיתוק קבוע.

 

קשיים בדיבור או בהליכה

המרכזים האחראיים על תחומים אלו במוח עלולים לסבול ראשונים מן המחסור בדם בעקבות החסימה או הדימום ולכן אחד הביטויים הראשונים של אירוע מוחי יכולים להיות חוסר יכולת לדבר באופן ברור, דיבור של בליל מילים שאינן קשורות זו לזו או אפילו חוסר יכולת לחבר משפט. כמו כן, אדם שלפתע מתקשה בהליכה, אינו מסוגל להניע את אחת מן הרגליים ללא שום סימן חיצוני או חש שיתוק פתאומי – כל אלו יכולים גם הם להיות סימנים של אירוע מוחי פתאומי.

 

עיוות של הפנים

במידה ואדם מנסה לחייך וחצי מפניו נראים נפולים או שלפתע הסימטריה הקבועה בפניו משתנה ונראה כי יש צניחה של חצי פנים, יש צורך לרוץ לבית החולים מאחר וזהו סימן מובהק לאירוע מוחי בהתהוות בו יש צורך לטפל.

רופא הנתקל בסימנים אלו ולא מריץ את החולה לעבר בדיקות לגילוי אירוע מוחי מתרשל בעבודתו. הסימנים הללו צריכים להעלות חשש בקרב כל רופא שנתקל בהם, ובמידה והוא אינו עושה כל שביכולתו להחיש את הבירור של המטופל הזה זוהי רשלנות רפואית שיכולה למנוע את הגילוי המוקדם של האירוע המוחי עוד בהתהוותו ולמנוע את הנזקים שהוא יכול לגרום.

 

כיצד יכול הרופא לבצע רשלנות רפואית בשבץ מוחי?

תרופות לא מתאימות

באירוע מוחי צריכות להינתן למטופל בהקדם תרופות מסוג tPA אשר אחראיות להמסת קרישים וכך לשחרר את החסימה שנוצרה ולהחזיר את זרימת הדם אל המוח. במידה והרופא נותן תרופות שנועדו רק להקלה על הסימפטומים כמו משככי כאבים למניעת הכאבים ברגליים במקום תרופות ממיסות קרישים, הרי זוהי רשלנות רפואית שאי אפשר להתעלם ממנה. בהחלטה אחת יכול הרופא לגזור על המטופל חיים או מוות ולכן החלטה לא נכונה למרות תמרורי אזהרה ברורים היא רשלנות ממדרגה ראשונה.

 

בדיקות לא נכונות

כדי לאבחן חסימה במוח יש לבצע בדיקות כמו C.T מוח או בדיקת דופלר של עורקי הצוואר. בבדיקות אלו ניתן לבחון זרימה תקינה של דם בעורקים ובוורידים. במידה והבדיקה אינה תקינה סימן שיש חסימה ויש לטפל בכך בהקדם. במידה והרופא מחליט לשלוח את המטופל אל בדיקות ראשוניות כמו צילום חזה או צילום בטן כדי להתחיל סדרת בדיקות כלשהי, הוא עלול לפספס את הבעיה האקוטית והדחופה שיש לטפל בה באופן מיידי וגם במקרה זה, הרשלנות הרפואית בולטת לעין.

 

התעלמות מן המטופל

לרוב, אצל מטופלים עם שבץ מוחי ניתן להבחין במצב כבר כשמסתכלים על המטופל או בבדיקה ראשונית. אף על פי כן, לעיתים בלחץ של המיון והפחד ממקרים אחרים יכולים להתפספס גם מקרים ברורים והרופא עלול להתעלם מסימנים ברורים. כמו כן, חשוב מאוד לקחת אנמנזה ולשאול את קרובי המשפחה שהביאו את המטופל על התסמינים מהם הוא סובל (במידה והמטופל אינו מסוגל לענות בעצמו). רופא שלא עושה את כל אלו מזלזל במטופל העומד מול ומתוך כך מתרשל בתפקידו ויכול לטעות באבחנה.

 

השלכות של רשלנות רפואית בשבץ מוחי

שיתוק

המוח מחולק לשני חלקים, כאשר כל חלק שולט על הצד ההופכי לו בגוף. צד ימין של המוח על צד שמאל של הגוף ולהיפך. כאשר יש אירוע מוחי מקומי, לרוב ייפגע אחד הצדדים בלבד, מה שיכול לגרום לשיתוק אותו הצד. כך ניתן לראות אדם שאצלו צד ימין – רגל, יד ופנים מתפקדים לגמרי, לעומת צד שמאל שמשותק ואי אפשר לעשות שימוש באיברים אלו באותו הצד. טיפול לא בזמן, עקב אבחון שגוי או טיפול רפואי רשלני יכולים לגרום לשיתוק אצל האדם מה שישפיע עליו לאורך כל שנות חייו הנותרות.

 

מוות

ההשלכה החמורה והמפחידה ביותר. אדם שהאירוע המוחי שלו לא מאותר בזמן ולא מטופל בהתאם יכול להחמיר ולהמשיך בהתדרדרות. מרגע לרגע המצב הופך להיות מסוכן יותר, עד כדי מצב שבו המטופל נפטר כתוצאה מהאירוע המוחי שטופל ברשלנות.

במידה ויקירכם מראה סימנים מאלו המוזכרים לעיל, חשוב להתפנות באופן מיידי לבית החולים הקרוב לביתכם ולהתריע כי זהו החשד הרפואי איתו יש להתמודד. אם מקרה כזה אירע בעבר ואתם מרגישים שהטיפול לא היה מספק או שהיה רשלני מדי פנו עוד היום למשרד עו"ד דוד פייל ושות' ותוכלו לקבל חוות דעת מקצועית, מהימנה ולאור ניסיון של שנים רבות בתחום תוכלו גם לדעת האם אכן יש אמת בתחושות שלכם.

עו"ד דוד פייל בפייסבוק | ביוטיוב | באינסטגרם | מייל: moked@df-law.co.il

צריכים ייעוץ מקצועי ? אנחנו כאן בשבילכם