להאזנה:
בהליכה אחורה בדפי ההיסטוריה, ניתן לראות כי המשקפיים הומצאו כבר בשנת 1280 בסיציליה, איטליה. אז הן עוד נקראו בתי עיניים וסייעו לאנשים שהיו זקוקים להגדלת אובייקטים על מנת לראות ולקרוא. ההמצאה המופלאה הזו המשיכה ללוות את האנושות לאורך השנים והפכה להיות מזוהה עם חוכמה, שקדנות, חריצות ואפילו סמכותיות. המשקפיים נהפכו לסמל סטטוס, אך ברור לכולם שיותר נוח להיות בלעדיהם.
אין צורך לחפש היכן להניח אותם בלילה, אפשר פשוט לשים את הראש על הכרית, לא צריך לחשוש שהם יישברו או ייעלמו – וכל הסיבות הללו מסבירות היטב את הנהירה לניתוחי לייזר להסרת משקפיים. רק בישראל קיימים עשרות מכונים ובתי חולים שמבצעים את התהליך, אך לפני שקופצים לחדר הניתוח הקרוב לביתכם, יש כמה דברים שחשוב לדעת ואי אפשר לפספס.
ניתוח לייזר להסרת משקפיים – כל הסודות
סוג הניתוח
ישנם ניתוחים שהם חובת המציאות ואין דרך להתחמק מהם. אדם עם תוספתן מודלק חייב להסיר אותו לפני שהוא מפזר את כל המוגלה בחלל הבטן. בדיוק באותה המידה חייב אדם עם גידול לבצע ניתוח להסרתו – אלו ניתוחי חובה. אך מה בדבר ניתוחים שאף אחד לא חייב לעשות? אלו נקראים ניתוחים אלקטיביים, שאדם נכנס אליהם מרצון וכדי לשפר את איכות חייו. ניתוח לייזר להסרת משקפיים הוא אחד הבולטים בקטגוריה זו, לצד ניתוחים פלסטיים מכל הסוגים, ניתוחים לתיקוני מחיצת האף ועוד. בניתוחים אלקטיביים חשוב לזכור כי האדם עצמו מחליט על הכניסה לניתוח והוא לא חייב לעבור אותו, כך שיש לבחון היטב את השטח לפני שחותמים על טפסי ההסכמה.
התאמה לניתוח לייזר להסרת משקפיים
לפני הבירורים לא יודעים זאת, אך מיד כשמתחילים לדבר על הניתוח מגלים כי לא כולם מתאימים לעבור אותו. זהו אומנם מידע מפתיע, אך מסתבר שקרוב ל-45% מן המטופלים שמתעניינים בניתוחים להסרת משקפיים אינם יכולים לעבור אותם וחובה על הרופא לבדוק זאת ולעדכן אותם כבר בפגישת הייעוץ הראשונית. במידה והרופא לא בדק או אומר למטופל שהוא מתאים והמידע אינו נכון, מדובר על רשלנות רפואית שניתן לתבוע עליה ולדרוש פיצויים מן הרופא מאחר ומדובר על מתן טיפול לא נכון.
- רשלנות רפואית בניתוח לייזר להסרת משקפיים
סיכונים בניתוח לייזר להסרת משקפיים
ניתוח פולשני
בבחינה אובייקטיבית של הנושא, ניתן לראות כי אומנם מדובר על ניתוח יחסית קטן אך ופלשני. ככזה ניתוח, יש לו סיכונים של דימום, זיהומים ובעיות במקום החדירה אל הגוף. אלו הסיכונים הכלליים העלולים לקרות מסוג ניתוח שכזה, אך מה בדבר הסיכונים הקטנים הנובעים במיוחד מניתוח שכזה? כאן מדובר על התרחבות לעבר בעיות ספציפיות שיכולות להתעורר.
יובש בעיניים
בניתוחי לייזר להסרת משקפיים מבצעים חיתוך באזור הקרנית במטרה לשנות את צורתה ולתקן את העיוות שהצריך משקפיים מלכתחילה. מאחר והחיתוך אינו טבעי, ישנו סיכוי לפגיעה בכל העצבים העוברים באזור. במידה והם אכן נפגעים, יכולה להיות תגובה של יובש בעיניים. בעידן הדיגיטלי היום, כאשר אנשים יושבים שעות ארוכות מול המסכים שלהם, יובש שכזה עלול להיות חמור אף יותר ולהפריע למהלך חיים תקין. במידה והעיניים אכן מתייבשות לאחר ביצוע הניתוח, יש לפנות לרופא העיניים ולבקש חומרים שיגבירו את הרטיבות והלחלוחית בתוך העיניים כך שניתן יהיה להתגבר על אי הנוחות והכאבים.
אובדן ראייה
הפחד הגדול ביות כאשר מדובר על ניתוח באזור העיניים, בטח ובטח כאשר מדובר על ניתוח לייזר להסרת משקפיים. החיתוך של הקרנית יכול לגרום לאיבוד צורה מוחלט או לעיוות חלקי שלה, מה שגורר בעקבותיו אובדן ראייה. מאחר וזהו הסיכון המפחיד ביותר, לא מפליא לגלות כי זו גם הסיבה השכיחה ביותר לתביעות על רשלנות רפואית בניתוחים להסרת משקפיים. חשוב לדעת, כי זיהום של אזור הניתוח יכול לגרום גם הוא לתוצאות קשות כמו אובדן ראייה, ולכן אובדן סטריליות של הרופא או הצוות המטפל גם הוא יכול להיות נתון לתביעות על רשלנות רפואית מצד המטופל.
מהלך הטיפול והניתוח
עוד לפני שמחליטים על הניתוח יש לבדוק התאמה, כפי שנבדק לעיל. לאחר ההחלטה המשותפת על הניתוח, יש לחתום על טפסי הסכמה הנחשבים ליחסית מורכבים בעולם הניתוחים. בטפסים אלו חותמים המטופלים שהם מודעים לכל הסיכונים, שהרופא הסביר להם את כל הפרטים ושכעת הם מעוניינים בניתוח. אך מה אם הרופא לא הסביר את הכול? במידה וישנו דילוג על שלב זה ואיש הצוות הרפואי לא מסביר על התהליך, זוהי עילה חזקה מאוד לתביעה על רשלנות רפואית, מאחר ובמקרים כאלו החולה לא נתן "הסכמה מדעת", ולכן הניתוח היווה פגיעה באוטונומיה שלו ללא הסכמתו המפורשת והמודעת לכל המצבים המלווים.
טפסי הסכמה חתומים – האם עדיין ניתן לתבוע?
בתחום של ניתוחי הסרת משקפיים בלייזר מבינים הרופאים כי הסיכונים הם משמעותיים כמו אובדן ראייה ולכן הטפסים מפורטים ונועדו לכסות את הרופא כמעט בכל מצב של תופעת לוואי או השלכות לא רצויות. אף על פי כן, כדאי לדעת כי גם במקרים בהם המטופל חותם על הטפסים, ישנה חובה על הרופא להסביר לו את הפרטים על מה הניתוח שהולך לבצע, מהם הסיכונים האפשריים ומה יכול לקרות. הסיבה לצורך בשיחה בעל פה מלבד החתימה על המסמכים נובע מאופיו של הניתוח. מדובר על ניתוח אלקטיבי ולכן החוק מתייחס לרעיון של "הסכמה מדעת" בניתוח כזה בחומרה יתרה ודורש ידיעה בכתב ובעל פה לגבי הסכנות והאפשרויות של המטופל. משרד המתמחה בתביעות רפואיות מסוג זה, כמו משרדו של עו"ד דוד פייל ושות', יוכל לסייע לבנות תיק במקרים כאלו, גם אם טפסי ההסכמה חתומים ומתועדים ולכן מומלץ לגשת להתייעצות במקרה שכזה.
איבוד ראייה – מה ניתן לעשות מבחינה משפטית?
אין דבר שיכול לפצות כראוי אדם על אובדן ראייתו. הרי מדובר על היכולת להיות עצמאי בעולם, ללכת לאן שרוצים, מתי שרוצים ובלי לחשוש כל הזמן מהסביבה ומדברים בלתי צפויים שיגיעו. לכן, בתביעות של רשלנות רפואית בניתוחי לייזר להסרת משקפיים יש צורך להתייחס לבקשת הפיצויים משני מישורים שונים.
פיצוי ראשון – אובדן הראייה
הדבר החשוב ביותר שיש לשלם עליו פיצויים הוא אובדן היכולת לראות. רוב האנשים לא יוכלו להמשיך כרגיל בעבודה בה עבדו לפני הניתוח, חלקם לא יוכלו להמשיך לגור באותו הבית וישנם נזקים נוספים הנובעים ישירות מאובדן הראייה. על כל אלו יש לעשות חישוב מדויק ולבצע תשלום. ניתן להשוות את המשכורת אותה ירוויח האדם כעיוור מול המשכורת אותה היה יכול להרוויח כאדם רואה וכך לראות מה ההפסד הבסיסי אותו הוא חווה.
פיצוי נוסף – נזקים נפשיים
כעת יש להתייחס גם למרכיבים נוספים. אדם שמאבד את ראייתו עלול לסבול מדיכאון עמוק בעקבות המצב, להרגיש כאב על הסיטואציה שנוצרה ולחוות סבל עמוק שקשה לתאר. כל התחושות הללו יכולות לגרום למצבים קשים כמו יציאה משוק העבודה, בושה וקושי לצאת מהבית ובאופן כללי לגרום למטופל להגיע למצב של טיפול נפשי. את כל הפרמטרים הללו יש לקחת בחשבון כאשר בוחנים את הפיצויים הנוספים המגיעים למטופלים אלו ואי אפשר להתעלם מהם.
אתם כבר לאחר הניתוח? דעו כי יכולה להיות רשלנות רפואית גם במעקב לאחר הטיפול