חיפוש
לוגו עם הטקסט: "חותם אמינות"

רשלנות רפואית בהריון

להאזנה:

 

רשלנות רפואית בהריון היא אחד מהמצבים היותר מורכבים בדין הישראלי, וזאת משום שקשה מאוד להוכיח שנזק שנגרם לאם או לעובר במהלך ההיריון אכן היה יכול להימנע לו הצוות הרפואי היה נוהג באופן אחר.

 

מתי אפשר להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית בהריון?

תביעה בגין רשלנות רפואית בהריון ניתן להגיש רק עד שהילד בן 7.

הרבה מאוד הורים תוהים, מהי טעות סבירה של רופאים במהלך הריון ומהי טעות שבגינה אפשר ואפילו צריך להגיש תביעת רשלנות רפואית הריון.

אחרי הכול, במהלך הריון, נשים מבצעות הרבה מאוד בדיקות שאמורות לצפות מראש מומים של העובר, ויש טעויות שהן בגדר הסביר.

למרות זאת, אם בבדיקה מסוימת אפשר היה לדעת בוודאות שהעובר סובל ממום מסוים או לפחות לעדכן את ההורים בבעיה שנמצאה ושיכולה להשפיע על בריאותו – הצוות הרפואי הוא זה שצריך לזהות את הבעיה, וכמובן שעליו מוטלת גם האחריות לעדכן את ההורים בהשלכות שיכולות להיות.

חשוב לציין, כי מערכת הבריאות בישראל בכלל והרפואה הגינקולוגית בפרט היא מהמתקדמות ביותר בעולם. ולמרות זאת, כמובן שטעויות, שגיאות ואף מחדלים כן קורים.

לצוותים הרפואיים יש מכשור מאוד מתקדם ויכולות מאוד גבוהות לזהות בעיות, אולם למרות זאת, עדיין יש לא מעט מקרים בהם נולדים תינוקות עם מומים אשר לא אובחנו במהלך ההיריון עצמו.

 

רשלנות רפואית בהריון
רשלנות רפואית בהריון

מהי רשלנות רפואית בהריון ובמעקב הריון?

מבחינת החוק היבש, בפועל אין סעיף חוק מסוים או מיוחד המתייחס לתחום של רשלנות רפואית בהריון ולידה, אלא התחום מכוסה במסגרת הכללית כמו יתר התביעות והתיקים של רשלנות רפואית (פקודת הנזיקין, עוולת הרשלנות, חוק זכויות החולה…).

באופן כללי, מבחינת ההגדרה של רשלנות בהריון, אם התרחשה (וניתן להוכיח) סטייה או שגיאה מהענקת רמה סבירה של טיפולים ובדיקות בזמן ההריון, אזי בהחלט יתכן ומדובר על תיק לגיטימי ובר תביעה.

הכוונה המעשית היא שאם הייתה חריגה מרמת הטיפול והבדיקות הסבירות וכפי שמקובל, וכתוצאה מכך לא אותר מום בתינוק או נגרם נזק לתינוק או לאם או לשניהם, אז בהחלט יכול להיות שבעזרת עורך דין רשלנות רפואית בהריון יש עילה לתביעה ולקבלת פיצויים.

מהן עילות התביעה האפשריות בהריון?

כאמור, זהו תחום מורכב מאוד וכמעט תמיד קשה ומאתגר להוכיח בצורה מוחלטת ומוסכמת על בית המשפט את קיומה של רשלנות (לכן חייבים ייצוג משפטי מעולה וע"י מומחה בתחום!) עילות תביעה אפשריות ונפוצות יחסית בהקשר לתביעות רשלנות במעקב הריון או רשלנות רפואית בהריון ולידה הן:

  • טיפול לא נכון במצב של הריון בסיכון גבוה – כאשר התוצאה היא נזק לאם, לעובר או לשניהם, הפיך או בלתי הפיך.
  • כשל או חוסר אבחון של מומים שונים בעובר – למשל כשל לזהות מום בעובר למרות שנעשו בדיקות הסקר הנדרשות.
  • כשל במניעה של לידה מוקדמת.
  • כשל רשלני בטיפול באם, בתינוק או בשניהם בזמן הלידה – כאשר ישנה תוצאה של פגיעה בתינוק, באם או בשניהם.
  • רשלנות וכשל במתן טיפול לאחר הלידה ו/או זיהוי סיבוכים באם ובתינוק לאחר הלידה.

כמובן שזהו תחום עצום וסבוך של מקרים וכל מקרה עצוב ומצער הוא עולם ומלואו, כך שיש בפועל עוד שלל דוגמאות של עילות תביעה רלוונטיות.

 

בדיקות במהלך ההיריון

כאמור, כל אישה אמורה לעבור במהלך ההיריון מספר בדיקות, שמטרתן להפחית את הסיכון ללידת ילד עם מום.

זה מתחיל בבדיקות גנטיות שמתבצעות עוד לפני ההיריון כדי לא להגיע למצב של רשלנות רפואית ייעוץ גנטי, וממשיך לעיתים ולפי בחירת ההורים לבדיקות גנטיות לאחר הכניסה להיריון (יעוץ גנטי אחרי בדיקת סקר או צ'יפ גנטי למשל). כאשר מעבר לבדיקות הגנטיות, תהליך הבדיקות והסקירות כולל ביצוע של מספר בדיקות פוטנציאליות, המרכזיות שבהן:

  • בדיקת שקיפות עורפית – בדיקה הנעשית יחד עם דגימת החלבון העוברי, באמצעות אולטרה-סאונד, גם כאן, לבירור רמת סיכון לעובר עם תסמונת דאון.
  • סקר ביוכימי – בדיקה הנלווית לשקיפות העורפית ומיועדת לתת תמונה מלאה יותר לגבי רמת הסיכון לעובר עם תסמונת דאון. מבוצעת בבדיקת דם, לאיתור שני סוגי חלבונים מסוימים אשר מופרשים לדם האם מהעובר ומהשלייה.
  • בדיקת סיסי שילייה – CVS – בדיקה אופציונאלית, מומלצת בעיקר מעל גיל 35, בהתאם לייעוץ גנטי מסוים או לאחר בדיקת שקיפות עורפית לא תקינה. מבוצעת מוקדם, בשבוע 10-13. מיועדת לאיתור מומים כרומוזומאליים, כמו תסמונת דאון וכדומה. מבוצעת בדיקור מדויק ללקיחת דגימה של סיסי השילייה, לקבלת נתונים טובים ומבלי לסכן את העובר דרך דגימה ישירה ממנו.
  • סקירת מערכות ראשונה / מוקדמת – הבדיקה המקיפה הראשונה לבדיקת שלמות ותקינות מערכות הגוף המתפתחות של העובר. נעשית באולטרה-סאונד, סביב שבועות 14-16.
  • בדיקת חלבון עוברי / תבחין משולש – בדיקת סקר נלקחת בבדיקת דם מהאם, סביב שבוע 16-20, מיועדת בעיקר לבירור רמת סיכון לתסמונת דאון.
  • בדיקת מי שפיר – מבוצעת לרוב לפי פרופיל סיכון ועל פי המלצה, או לבחירת ההורים לחלופין. בדיקה ותיקה ודי מדויקת לאיתור וחיזוי מומים עובריים, בעיקר מומים גנטיים הקשורים לכרומוזומים, למשל תסמונת דאון. נותנת אבחנה שיכולה להיות חד משמעית ולא רק הערכת רמת סיכון.
  • בדיקת אקסום – סוג חדשני ומתקדם של בדיקת דיקור מי שפיר, אשר בודקת פרמטרים גנטיים אשר יכולים להשפיע על מצב קליני ו/או לא תקין של העובר המתפתח ברחם.
  • סקירת מערכות ראשית / מאוחרת – מבוצעת עם מכשיר אולטרסאונד, בשבוע 19-24. מיועדת לאשר התפתחות תקינה ותפקוד תקין של איברים ומערכות הגוף השונות.

 

כמובן שיש עוד מגוון רחב של בדיקות בהריון, חלקן בדיקות מעקב שוטף אחר בריאות האם והעובר וחלקן בדיקות רשות אחרות לאיתור מומים בעובר וכדי לוודא התפתחות תקינה. זהו תחום נרחב שגם כל הזמן הולך ומתפתח, בטח במדינה עתירת ילודה כמו ישראל.

כמובן, שאם רופא מגלה בעיה כלשהי במהלך הריון או שעולים נתונים המעלים את הסיכון למום עוברי או בעיה בריאותית בעובר המתפתח, הוא אמור להפנות את האישה לביצוע בדיקות נוספות, אשר יספקו תמונה ברורה יותר לגבי מצבו של העובר ופרוגנוזה מדויקת ומותאמת יותר.

 

 

רשלנות רפואית בהריון – מתי אפשר לתבוע עם עורך דין?

המקרה העיקרי שבו ניתן לתבוע רופא או צוות רפואי בגין רשלנות הריון הוא מקרה שבו רופא יכול היה לאתר מום בעובר אשר סביר להניח שההורים היו מעדיפים להפסיק את ההיריון בגינו – ולא איתר אותו.

מי שאמור לקבוע מהו מקרה סביר שבגינו ההורים היו מפסיקים את ההריון ומהו מקרה שבו ההורים היו ממשיכים בהריון למרות המום, הוא צוות השופטים היושבים בבית המשפט אשר דן בתביעה.

מומים זניחים יחסית אשר האדם הסביר היה אומר שלא מפסיקים הריון בגינם, כמו למשל תינוק שנולד ללא זרת – הם בדרך כלל מומים שבגינם לא ניתן לזכות בתביעת רשלנות רפואית בהריון.

למרות זאת, במקרה שבו תינוק שנולד עם מום שישפיע על איכות חייו בצורה קריטית – סביר מאוד להניח שצוות השופטים יפסוק שאכן מדובר ברשלנות רפואית ושהנתבע צריך לפצות את התובעים.

 

דברים שמעידים על אפשרות לקיומה של רשלנות רפואית בזמן ההריון

הרבה פעמים במקרים בהם הצוות הרפואי יודע שקיימת אפשרות שיתבעו אותו בגין רשלנות רפואית בהריון ובלידה, הוא מבצע פעולות שונות מתוך מטרה לטייח ולהסתיר עדויות לרשלנות זאת. בין פעולות אלה ניתן למנות את הבאות:

  • הוצאת המלווה של היולדת מחדר הלידה במהלך הלידה.
  • הימצאות של רופאים רבים בחדר הלידה, לרבות רופאים בכירים ו/או רופאים שאינם מיילדים.
  • הימנעות ממתן תשובות והסברים ליולדת ו/או למלווה שלה.
  • בקשה לעיין במסמכים של היולדת בהם יש פרטים אודות ההיריון שלה ואודות הבדיקות שביצעה וזאת במהלך שהותה בבית היולדות.
  • התנהלות לא שגרתית של הצוות הרפואי כגון בדיקות יתר לאחר הלידה ועוד.
  • הערות שונות מצד הצוות הרפואי שבודק את התינוק אל עבר היולדת לגבי ביצוע לקוי של בדיקות במהלך ההיריון.
  • קבלת שיחה מטעם נציג של המחלקה לניהול סיכונים בקופת החולים שאליה שייכת היולדת.

חשוב לדעת – תביעת רשלנות רפואית ניתן להגיש רק עד שהילד מגיע לגיל 7 ולכן חשוב להתחיל בתהליך בזמן.

יש לזכור כי תהליך הטיפול בתיק תביעה שכזה יכול לקחת לא מעט זמן, ולכן כדאי מאוד להתחיל בתהליך כמה שיותר מוקדם, כדי שהפיצוי יאפשר לילד איכות חיים טובה יותר.

הוכחת רשלנות רפואית במעקב הריון ובהריון

שוב, זהו נושא סבוך מורכב וקשה מאוד לניהול במקרים רבים, לכן יש ממש התמחות ספציפית (באופן מעשי, לא רשמי בעולם המשפט) שך עורך דין רשלנות רפואית בהיריון ולידה. אך באופן כללי, כדי להוכיח רשלנות בהריון ולתבוע צדק ופיצויים עלינו להוכיח לבית המשפט את 3 הפרמטרים הבאים:

  1. הצגת והוכחת ההגדרה של חובת הזהירות והמקצועיות של הצוותים הרפואיים בהקשר לתהליכי ההיריון והלידה.
  2. בוצעה הפרה של חובת הזהירות הרפואית.
  3. הוכחת נסיבות ברורות וקשר ישיר וסיבתי, מבחינה רפואית ומשפטית, לכך שהנזק המדובר והמתואר קשור ישירות ונגרם כתוצאה מרשלנות רפואית והפרת חובת הזהירות וסטנדרט הטיפול.

 

למה חשוב להיעזר בעורך דין רשלנות הריון

בכל תחום משפטי, חשוב לקבל ליווי וייצוג משפטי מעו"ד הבקיא ומתמחה בתחום הספציפי. זה מקבל משנה תוקף אדיר כאשר מדובר על תיקי רשלנות רפואית בכלל ותיקים הקשורים לנזקים בהריון ולידה בפרט. חשוב, אפילו קריטי, להיעזר בשירותי עורך דין רשלנות רפואית בהריון כי הוא מציע שילוב הכרחי ושאי אפשר להתפשר עליו של היכרות עם החוק וההיבטים המשפטיים הרבים של הנושא יחד עם אינסוף המורכבויות, הבדיקות והניואנסים הקשורים לתחומי ההריון והלידה.

יש המון משתנים, המון בדיקות ושלל מפגשים עם צוותים רפואיים, רק עו"ד רשלנות רפואית הריון וליה מנוסה ומיומן יוכל לרדת לעומקם של דברים, לאתר כשלים, מחדלים ועילות ולנהל בצורה יעילה וחיובית את התביעה, שהיא גם קשה משפטית וכמובן גם קשה רגשית ונפשית ולמרבה הצער לרוב גם אורכת לא מעט זמן עד לקבלת הפיצוי המוצדק.

 

משרד עורכי דין דוד פייל – עורך דין רשלנות רפואית בהריון

משרד עורכי דין דוד פייל ושות' הינו משרד העוסק בתחום זה. אם אתם חושדים שקיימת רשלנות במהלך ההריון ואשר בגינה נגרם נזק לילד שלכם, צרו עמנו קשר לקביעת פגישת ייעוץ ראשונית.

במהלך הפגישה נבחן את השתלשלות העניינים במטרה להחליט האם אכן ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות.

אם נמצא שאכן כך – נלווה אתכם לאורך כל הדרך ונסייע לכם לאסוף את כל המסמכים הדרושים להוכחת טענתכם, ובבוא הרגע – נספק לכם ייצוג משפטי ראוי בבית המשפט.

למידע על רשלנות רפואית בלידה.

לקבלת מידע נוסף ולקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות – צרו עמנו קשר טלפוני או דרך האתר ונשמח לעמוד לשירותכם.

לשיתוף לחצו:

על אף שאנו עושים מאמץ לפרסם תוכן עדכני ומדויק יובהר כי האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. בנוסף, יש לקחת בחשבון שמידע משפטי מטבעו עשוי להתעדכן ולהשתנות. העושה שימוש באמור, עושה כן על דעת עצמו ובאחריותו בלבד.

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

צריכים ייעוץ מקצועי ? אנחנו כאן בשבילכם